h-01.png

ШКОЉКЕ СА ЈЕЗЕРА ЋЕЛИЈЕ

Језерска шкољка живи у приобалној зони делимично заривена у подлогу кроз коју се, по потреби, полако креће. Опширније у текту „Шкољке са језера Ћелије“.

Приликом редовног испитивања језера Ђелије, радници Фабрике воде приметили су велики број угинулих шкољака поред десне обале задњег, Радојковићког басена. Следећег дана, пажљивим прегледањем приобалне зоне целог језера, укључујући и заливе, откривено је да шкољке умиру и у прва два басена. Тада су сакупљене љуштуре угинулих шкољака које је вода избацила на обалу или су биле у плићацима. У микробиолошкој лабораторији Фабрике воде установљено је да се ради о барској шкољци, Anodonta cygnea L. Бројањем годова на љуштурама, који одговарају годишњем прирасту, утврђено је да сви примерци имају око 40 година, што представља максимални животни век ове врсте.

Језерска шкољка живи у приобалној зони делимично заривена у подлогу кроз коју се, по потреби, полако креће. У језеру Ђелије среће се на дубини од 1 до највише 7 m, на песковитој подлози без муља и водених биљака. По дужини живота, спада у дуговечније слатководне шкољке и, колико је познато, од ње дуже живи само слатководна бисерна шкољка, Margaritifera margaritifera L., са животним распоном преко 200 година.

Задњих година све чешћи су помори слатководних шкољака у умереној зони северне хемисфере. Мада се у већини случајева непосредни узроци не могу открити, сматра се да у основи ове појаве леже глобално прегревање и негативно дејство човека. Међутим, што се тиче овога што се тренутно дешава у језеру Ћелије, највероватније се ради о природној смрти најстаријих чланова популације који су се први населили у језеру које је формирано пре 44 године. Доказ за то су скоро иста величина љуштура, односно приближно иста животна доб умрлих шкољака. Да су у питању неки поремећај животне средине или болест, били би погођени сви узрасти популације, почев од младих па до старих чланова и љуштуре би биле различите величине.

Slika 1   Slika 2

Слика 1. Љуштуре угинулих шкољака.   

Слика 2. Десни поклопци љуштура.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Пратите нас

Facebook

Instagram

Youtube

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти