h-01.png

НА СВЕТСКИ ДАН ВОДА СЕЛА КОЊУХ И ЉУБАВА ДОБИЛИ ЗДРАВУ ПИЈАЋУ ВОДУ СА СИСТЕМА „ЋЕЛИЈЕ“

Већ дуги низ година Град Крушевац и ЈКП „Водовод – Крушевац“ раде на ширењу водоводног система ка насељеним местима која још увек нису прикључена на систем „Ћелије“. Од 2017. године интензивно се ради на изградњи водоводног система ка сеоским насељима на левој обали Западне Мораве.

„У оквиру пројекта водоснабдевања насељених места Каменаре, Коњух, Љубава, Лазаревац, Коморане и Глобаре, данас се налазимо у центру села Коњух где је доведена вода. Од 2017.године радимо на овом веома обимном пројекту. Каменаре је добило воду 2019. године, а комплетирањем система, који подразумева изградњу црпних станица, резервоара, хидрофора, секундарне мреже и магистралног цевовода, данас је званично и Коњух добио воду. Овде нећемо стати, већ ћемо наставити да и даље ширимо мрежу у наредним селима на овом потезу. Следеће село које ће добити воду је село Љубава. Када се буде комплетирала секундарна мрежа и изградили прикључци за домаћинства тиме ће и овај део сеоских насеља са леве стране Западне Мораве у наредном периоду добити здраву пијаћу воду са система „Ћелије““, изјавила је за медије Градоначелница Града Крушевца, Јасмина Палуровић.

Konjuh i Ljubava 22.3 4 Konjuh i Ljubava 22.3 5 Konjuh i Ljubava 22.3 6

 

Интензивне радове на комплетном систему ЈКП „Водовод – Крушевац“ је отпочео 2017.године са изградњом недостајуће инфраструктуре, као и секундарне мреже и магистралног цевовода. Од 2017.године па до данас урађено је преко 53 километра комплетне водоводне мреже и створени су услови да се у наредном периоду ових шест села прикључе на централни систем водоснабдевања Водовода Крушевац.

„Велико нам је задовољство што на Светски дан вода се налазимо у Коњуху, јер је дошао тренутак да пустимо здраву пијаћу воду и у овом селу. Ових шест села Каменаре, Коњух, Љубава, Лазаревац, Коморане и Глобаре су била једина прекоморавска насеља која нису била прикључена на централни систем водоснабдевања са језера Ћелије. У периоду од 2017. до 2019.године интензивно су се изводили радови на завршетку комуналне – водоводне инфраструктуре у селу Каменаре. Како је село Каменаре у претходним годинама сопственим средствима изградило највећи део водоводне мреже, тада су се највише створили услови да се заврши комплетан систем. Изградњом резервоара, црпне станице и хидрофорског постројења које смо завршили у периоду 2017/2019. године, 2019.године свечано смо село Каменаре прикључили на централни систем водоснабдевања. Од 2017/2019. па до сада интензивно смо радили на завршетку овог система како би осталих пет села Коњух, Љубава, Лазаревац, Коморане и Глобаре могли да добију здраву пијаћу воду. У међувремену смо урадили пет резервоара, пет црпних станица, хидрофорских постројења и створили су се услови да данас пустимо воду у два насељена места, а то су Коњух и Љубава“, изјавио је медије директор ЈКП „Водовод – Крушевац“, Владимир Милосављевић.

Konjuh i Ljubava 22.3 1 Konjuh i Ljubava 22.3 2 Konjuh i Ljubava 22.3 3

Укупна вредност ове инвестиције за свих шест села износила је преко 144 милиона динара. Радови су се годинама финансирали делом из Републичке дирекције за воде, делом из буџета Града Крушевца и делом из ЈКП „Водовод – Крушевац“. Завршетком овог система 2560 становника ће добити здраву пијаћу воду, а 566 домаћинстава ће бити прикључено на систем „Ћелије“.

У селу Коњух које броји 270 домаћинстава у наредном периоду вршиће се прикључење на систем водоснабдевања. У претходних десетак дана ЈКП „Водовод – Крушевац“ је изводио интензивне радове на прикључењу првих 15 домаћинстава која се налазе на магистралном путу Коњух – Каменаре, а који ће се у наредном периоду и асфалтирати.

„Такође, данас свечано пуштамо и водоводни систем Љубава, тако да ће 140 домаћинстава у овом селу имати могућност да добију здраву пијаћу воду и бити прикључена на наш систем. За село Љубава је било потребно изградити резервоар, црпну станицу и хидрофорско постројење. Вредност радова само на систему Љубава је 17.600.000,00 динара, док вредност инвестиција систем Коњух износи 16.800.000,00 динара“, рекао је директор ЈКП „Водовод – Крушевац“, Владимир Милосављевић.

Konjuh i LJUbava 22.3.2 3

Испред Месне заједнице Коњух, обратио се и председник савета месне заједнице Коњух, Дејан Секулић који је веома позитивно оценио реализацију ових пројеката водоснабдевања за сеоска насеља Каменаре, Коњух, Љубава, Лазаревац, Коморане и Глобаре.

„За мештане села Коњух вода је веома значајна. Од 2005. године смо почели да радимо овај пројекат. Нажалост, током претходних година није било услова да се заврши, али сада смо решили велики проблем како за нашу генерацију, тако и за будуће. Сви знамо да без воде нема живота, а без Градске управе Града Крушевца и ЈКП „Водовод – Крушевац“ не бисмо реализовали ове пројекте. Током 2006. године скупили смо око 3.200.000,00 динара и сопственим средствима завршили секундарну мрежу у овом селу, а већ данас је комплетирана водоводна инфраструктура, чија ће домаћинства у наредном периоду бити прикључена на систем градског водовода“, изјавио је за медије председник савета месне заједнице Коњух, Дејан Секулић.

Konjuh i LJUbava 22.3.2 1   Konjuh i LJUbava 22.3.2 2
Konjuh i LJUbava 22.3.2 4   Konjuh i LJUbava 22.3.2 5

Пратите нас

Facebook

Instagram

Youtube

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти