h-02.png

ЗВАНИЧНО САОПШТЕЊЕ ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ КРУШЕВАЦ - ВОДА ИЗ СИСТЕМА ЈЕЗЕРА ЋЕЛИЈЕ ЗДРАВСТВЕНО ИСПРАВНА

Након успешно саниране хаварије на магистралном цевоводу ДН 1000 и пуштања воде у дистрибутивну мрежу, Завод за јавно здравље Крушевац је отпочео са редовним узорковањем анализа воде. Након анализирања пристиглих физичко-хемијских и микробиолошких резултата узорака воде за пиће из дистрибутивног система ЈКП „Водовод – Крушевац“, на основу савремених стручних сазнања и стручних консултација, уз сагледавање ситуације на терену ЗЗЈЗ Крушевац је мишљења да је вода у мрежи градског водовода у Крушевцу здравствено безбедна и може се користити за пиће и припремање хране.

„Такође, у Фабрици за производњу воде у Мајдеву микробиолошка и хемијска лабораторија су константно радиле анализе воде у производњи и наши корисници са сигурношћу могу да пију здраву пијаћу воду“, истакао је директор ЈКП „Водовод – Крушевац“ Владимир Милосављевић.

Да подсетимо, хаварија на магистралном цевоводу ДН 1000 се десила у понедељак 13.09.2021. године у 00,30 часова, након чега је обустављено водоснабдевање свих корисника са водосистема Ћелије. Екипе одржавања ЈКП ,,Водовод - Крушевац“ су одмах по сазнању, изашле на терен извршиле процену и одмах отпочеле са отклањањем квара. По обиласку места екипа ЈКП ,,Водовод - Крушевац“ је утврдила да је дошло до пуцања-кидања рачве ДН 300 на магистралном цевоводу ДН 1000. Наведена рачва је на делу система водоснабдевања са које се снабдевање воде врши за насељена места са десне стране низводно на реци Расина.

У релативно кратком року и залагањем радника на терену, ЈКП „Водовод – Крушевац“ је извршио замену оштећене рачве на магистралном цевоводу, као и испирање цевовода, након чега је око 15.00 часова 13.09.2021.године започет процес постепеног упуштања воде у систем. Наредног дана, 14.09.2021.године успостављен је систем водоснабдевања у целом граду, околним сеоским местима, општини Ћићевац и у три села општине Трстеник.

Паралелно са активностима на отклањању квара, ЈКП ,,Водовод - Крушевац“ је уз помоћ Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Градског штаба за ванредне ситуације Града Крушевца, општина Врњачка бања, Соко бања, Алексинац, Александровац и Брус, Служби месних заједница успоставио водоснабдевање својим корисницима путем стационарних и покретних цистерни. Такође, током новонастале ситуације уведена је и служба непрекидног дежурства где су корисници могли да добију све информације током 24 часа.

ЈКП „Водовод – Крушевац“ је током трајања ове ситуације, која настала услед хаварије на магистралном цевоводу ДН 1000, непрекидно снабдевала водом све здравствене установе у граду, као кухињу „Пионир“ Нате Вељковић, Дом за незбринуту децу „Јефимија“, Геронтолошки центар Крушевац, Дом ученика „Пане Ђукић Лимар“, а захтеви корисника који су било којим путем упућени према ЈКП ,,Водовод - Крушевац“ су решавани у кратком року.

Direktor izjava 1709

Пратите нас

Facebook

Instagram

Youtube

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: vodovodks@ptt.rs