h-05.png

СЕЛО КАМЕНАРЕ ДОБИЛО ВОДУ СА ВОДОСИСТЕМА „ЋЕЛИЈЕ“

Како се већина становништва у овом делу бави пољопривредом мештани Каменара су препознали приоритет увођења воде са градског водовода. После опсежних радова, данас је и ово село коначно добило воду са водосистема „Ћелије“.

Радови на изградњи магистралног цевовода од резервоара Брајковац до села Каменаре, у дужини од 3.400 метара, отпочели су марта 2017.године. Ови радови су били кључни да би се од резервоара Брајковац до села Каменаре обезбедила здрава пијаћа вода на коју су становници овог места чекали скоро целу деценију.

Kamenare otvaranje vode 1   Kamenare otvaranje vode 2

 

„Са радовима на овом потезу кренуло се 2017. године када смо успешно завршили изградњу магистралног цевовода од резервоара „Брајковац“ до села Каменаре, у дужини од 3.400 метара. Касније смо у 2018. години завршили изградњу резервоара „Каменаре“ од 120м3, као и црпне станице у Брајковцу са објектима за даљинско управљање и надзор“ – истакао је директор предузећа Владимир Милосављевић.

Да би цео систем функционисао поред изградње магистралног цевовода, изградње резервоара и црпне станице, у 2019. години изграђено је и хидрофорско постројење „Каменаре“ чиме су комплетно завршени радови на водоводној мрежи, у укупној дужини од 7. 230 метара. Вредност радова на изградњи хидрофорског постројења „Каменаре“ износила је 1.200.000,00 динара, а финансирала се средствима из Буџета града Крушевца.

Kamenare otvaranje vode 3   Kamenare otvaranje vode 4

Ови радови омогућили су да данас сви мештани, тачније, 106 домаћинстава, добије воду, а након изградње водоводног прикључка за цркву, вршиће се израда прикључака за домаћинства“ – истакла је Градоначелница града Крушевца Јасмина Палуровић.

Укупна вредност инвестиције од 2017. године до данас износи 21. 500.000, 00 динара. Финансирана су средствима Републичке дирекције за воде, Града Крушевца и ЈКП „Водовод-Крушевац“.

„Са радовима на овом потезу још нисмо завршили. Остало је још 5 села која су у систему, а која још нису добила воду. У 2018. години на овом потезу смо урадили око 50 км водоводне мреже, ове године смо урадили црпну станицу „Коњух“, а следеће је у плану и изградња резервоара „Коњух“ и осталих делова система за села Глобаре, Љубава, Коморане, Лазаревац. Тако да ће свих 5 прекоморавских села у наредном периоду бити прикључена на централни систем водоснабдевања језера Ћелије“ – рекао је директор предузећа Владимир Милосављевић.

Kamenare otvaranje vode 5 Kamenare otvaranje vode 6 Kamenare otvaranje vode 7

Од 2017. године па до данас интензивно се ради на изградњи водоводног система у 14 села. Каменаре је прво село у коме су радови завршени у претходном периоду и остало је још 13 села у коме се интензивно изводе радови. Та села ће у наредне две године бити прикључена на централни систем водоснабдевања. Од укупно 100 села, која се налазе на територији града Крушевца, 65 је прикључено на систем водоснабдевања, у 13 се изводе радови, а у осталих 6 се ради пројектна документација. Тренутна покривеност система водоснабдевања, рачунајући ових 65 села и град Крушевац, износи 66%. План је да у наредне 4 године системи буду завршени и да се целокупна територија града Крушевца снабде водом са језера Ћелије.

Са радовима на Постројењу за пречишћавање отпадних вода, ушло се у завршну фазу. Од укупне инвестиције, 94% свих финансијских средстава и радова је завршено, док се 6% односи на завршне радове, тј. приступне саобраћајнице, недостајућа инфраструктура и парцијално уређење објеката. Грађевински радови на свим главним објектима су завршени. Инсталирана је сва опрема, тако да до краја месеца се почиње са упуштањем отпадне воде у систем, тестирањем опреме на водопропусност, након чега ће уследити 4 месеца пробног рада, да би од марта наредне године Постројење за пречишћавање отпадних вода у свом пуном капацитету почело са радом.

Kamenare otvaranje vode 8

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти