h-04.png

САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ГРАДА КРУШЕВЦА, ОПШТИНА БРУС И БЛАЦЕ О ИЗГРАДЊИ РЕГИОНАЛНОГ ПОСТРОЈЕЊА ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА

Дана 08.11.2019.године у просторијама Расионског управног округа одржан је састанак на тему „Регионализација јавних комуналних предузећа за потребе изградње постројења за пречишћавање отпадних вода Бруса и Блаца“.

 

Пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода Бруса и Блаца спроводи Министарство за европске интеграције, а циљ првог у низу састанака је изналажења оптималног начина сарадње између града Крушевца и ових локaлних самоуправа, односно како ће се будуће регионално постројење одржавати.

Представници ППФ6 -ПРОГРАМА подршке Европске уније,у изради пројектне документације за пројекте којима се аплицира према Европској унији, представили су резултате тзв. скрининга ситуације.

„Пројекти Бруса и Блаца трају доста дуго и ми се надамо да смо дошли у једну завршну фазу, очекује се расписивање тендера. Задатак експерата из ППФ6-ПРОГРАМА је да се обезбеди одрживост пројекат, а то значи да се обезбеди учешће града Крушевца у суфинансирању и раду тих постројења како би они били одрживи. Због тога је у Крушевцу организован састанак од стране Начелника Расинског управног округа“ – истакла је Оливера Дреновац, помоћник градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику.

RASINSKI 811 1   RASINSKI 811 5
RASINSKI 811 2   RASINSKI 811 6

Овај пројекат такође има за циљ да успостави регионални систем управљања отпадним водама. Вредност ових пројеката износи око 11 милиона евра и обухватају изградњу нове канализационе мреже, реконструкцију постојеће, као и атмосферске канализације и изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Брусу и Блацу. Средства су обезбеђена донацијом Европске уније, јер се пројекат спроводи кроз ИПА програм.

Састанак је отворио Сенад Плочо, руководилац консултантског тима на имплементацији тзв. ЕУ ППФ пројекта који финансира Европска унија у Републици Србији. Јасна визија одређује ток овог пројекта, односно договор између града Крушевца и општина Брус и Блаце, како ће се након изградње поменутих постројења она и одржавати.

„Ово је изузетна прилика, јер су и Крушевац и Брус и Блаце заинтересовани за реализацију овог пројекта. Најважније је за Крушевац да спречи велики унос отпадних вода у језеро Ћелије, јер је језеро основни извор водоснабдевања за град Крушевац. Ово је први састанак где би требали да одредимо који би то био оптималан начин сарадње између града Крушевца, општина Брус и Блаце како бисе се тај пројекат адекватно и заокружио“ – истакао Сенад Плочо.

На радном састанку у просторијама Расинског управног округа, предлоге су изнели представници Министарства за европске интеграције, Министарства за заштиту животне средине, Дирекције за воде, руководство Расинског округа, града Крушевца и општина Брус и Блаце, као и директори Јавних предузећа. Испред ЈКП „Водовод-Крушевац“ састанку је присуствовао директор предузећа Владимир Милосављевић са сарадницима.

RASINSKI 811 4   RASINSKI 811 7
RASINSKI 811 8   RASINSKI 811 6

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти