h-02.png

ОБИЛАЗАК ТЕРЕНА НА БАГДАЛИ

Обиласком терена на Багдали, конкретно у Улици Иве Андрића, уочена су улегнућа на коловозу чији је узрок испирање због дотрајалости шахти и цевовода, које су обележене сигнализацијом. Тим поводом, испред ЈКП „Водовод-Крушевац“ Малиша Југовић, руководилац службе за одржавање канализационе мреже дао је изјаву.

Проблем у испирању, који настаје услед деловања атмосферских вода, је најчешћи због дотрајалости система, запрао услед дотрајалости шахти и некоректних прикључака, јер песак одлази у канализацију и ствара проблеме. Са друге стране, појављују се рупе на путу. У том смислу, постоји велики број таквих појава и то, пре свега, на самој Багдали. Ровови за постављање канализације се понашају и као дренажни, па је због стања система и брзине деловања атмосферских вода, које отичу кроз земљиште и односе песак, ова појава израженија.

Стандардна процедура за санацију ових ситуација је следећа - када се сазна за такву ситуацију прво се обележи пут за саобраћај како се не би десила незгода. Затим се врши дијагноза због чега је проблем настао. Планм санације сваке појединачне локације се предвиђају средства и радници који извршавају санацију.

Што се тиче уличних таложника, потребна је комплетна реконструкција. Проблем је тај што елементи који се налазе на таложнику се тешко могу наћи на тржишту, јер је велики број ливница угашен. Екипе одржавања канализационе мреже се заиста труде где год је могуће да изврше репарацију у што краћем року. Након санације шахти и испирања, прослеђује се захтев „Крушевацпут“-у како би се асфалт вратио у првобитно стање.

Нажалост, други проблем јесте и крађа. Око 38 сливничких решетки и 13 шахт поклопаца у овој години је нестало. Када се то деси ЈКП „Водовод-Крушевац“ изврши пријаву Тужилаштву. Након тога, Тужилаштво покреће своје поступке. Починилац крађе се тешко ухвати на делу, тако да се тужба подноси против НН лица. Треба напоменути да се због недостатка одговарајућих сливничких решетки или шахт поклопаца, као резервних делова, мора приступити комплетној замени (са рамом) па је цена враћања у нормално стање 40-50 пута већа од добити починиоца – истакао је Југовић.

SAHTE 2808 1    SAHTE 2808 2 

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти