h-05.png

СТАЊЕ НА ЈЕЗЕРУ ЋЕЛИЈЕ СТАБИЛНО НАКОН БУЈИЧНИХ ПАДАВИНА

Поред бројних апела и акција које ЈКП „Водовод – Крушевац“ дуги низ година реализује у сакупљању смећа, подизању еколошке свести, као и труда оних који брину о животној средини, због грађана који нису свесни дугорочних последица по еко-систем, током поплавног таласа чврст отпад из канала, река и дивљих депонија се директно улива у акумулацију Ћелије, пливана површини и приобаљу.

Нажалост, оваквa ситуацијa се понавља сваке године, јер се сав чврст отпад у акумулацију Ћелије слива из више праваца и то: из правца Брзећа долином Грашевачке реке, из правца Митровог поља долином реке Расине, из правца Блаца долином реке Блаташнице.

Током овог поплавног таласа, који се десио 19.01.2023.године као последица великих падавина на територији слива реке Расине, дошло је до наглог повећања дотoка у акумулацију Ћелије, тако да је забележен рекордан доток воде од изградње акумулације 1979.године који је износио 251,00 m3/s.

jezero januar 2023 1   jezero januar 2023 2

Захваљујући континуираном надзору и ангажовању запослених у ЈКП „Водовод – Крушевац“, као и искуству из ранијих периода, током трајања поплавног таласа није дошло до опасности од преливања, па су тако спречене озбиљне поплаве у низводном подручју задржавањем велике количине воде у акумулацији. Благовременим, постављањем заштитне баријере спречена је еколошка катастрофа и сачуван је водозахват.

Дана 21.11.2022. године постављена је заштитна баријера на почетку језера у кланцу, на граници Златарског и Васићког басена. Заштитна баријера задржала је чврст отпад, који је створен током поплавног таласа, на територији Златарског басена, и онемогућила даље кретање отпада према Водозахватном басену. Све ово учињено довело је до тога да ни у једном тренутку није утицало на нормално функционисање Фабрике за прераду и производњу воде за пиће у Мајдеву.

За отклањање отпада ће се, као и до сада, побринути запослени у ЈКП „Водовод – Крушевац“ у сарадњи са комуналним предузећима из Бруса и Блаца, као и уз помоћ еколошких удружења, удружења риболоваца, мештана и других савесних грађана.            

jezero januar 2023 1

Пратите нас

Facebook

Instagram

Youtube

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти