h-05.png

ЕКОЛОШКИ ПРОЈЕКТИ У ПРВОМ ПЛАНУ: ДЕЛЕГАЦИЈА НЕМАЧКОГ МИНИСТАРСТВА ЗА ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ И РАЗВОЈ ПОСЕТИЛА КРУШЕВАЦ

Делегација немачког Министарства за економску сарадњу и развој у петак 08.10.2021.године посетила је Крушевац, разговарала са челницима Града и обишла Постројење за пречишћавање отпадних вода и Депонију у Срњу.

Пројектни партнери предложили су Крушевац као дестинацију за обилазак и одржали састанак са представницима Града: градоначелником Јасмином Палуровић, замеником Александром Јовановићем, помоћником за екологију Иваном Парезановићем и директорима ЈКП „Водовод” Владимиром Милосављевићем и ЈКП „Крушевац” Снежаном Радојковић. Састанку су присуствовали Рудигер Хартман, директор KfW Канцеларије у Београду, Џени Шулц и Сантјаго Алонсо, представници немачког Министарства, Кристијан Шилинг из Амбасаде и делегати ГИЗ-а и KfW-а.

PPOV 0810 1   PPOV 0810 2

Сврха посете је обилазак објеката који се реализују у оквиру немачко – српске развојне сарадње, а гости ће учествовати у новој рунди преговора Владе Немачке и Републике Србије о додели нових развојних средстава. Фокус разговора био је на пројекту прикупљања и третмана отпадних вода, као и на предстојећем пројекту интегрисаног управљања чврстим отпадом и плановима за даљи еколошки развој града. Осим сарадње са представницима СР Немачке, ови пројекти реализују се и уз помоћ ГИЗ-а, KfW-а и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, каже Јасмина Палуровић, градоначелница Крушевца.

Немачка делегација је обишла Постројење за пречишћавање отпадних вода, као пример добре праксе и успешне сарадње између представника државне и локалне власти, и једну од највећих и најзначајнијих капиталних инвестиција у Расинском округу, чија укупна вредност са припадајућом градњом колекторске мреже од преко 60 километара износи 23,8 милиона евра.

PPOV 0810 3   PPOV 0810 4

Овај Пројекат подељен је у две компоненте: 1. колекторска и канализациона мрежа и 2. постројење за пречишћавање отпадних вода. Постројење има три линије – линију за пречишћавање отпадних вода, линију прераде муља и линију гаса. Завршна фаза процеса прераде муља је соларно сушење муља. Циљ је да се становништву обезбеди одрживо одлагање отпадних вода, кроз изградњу колектора.

У суботу 09.10.2021.године делегација је обишла и депонију у Срњу (као локацију за нову санитарну депонију).

PPOV 0810 5

Текст и фотографије: Живомир Миленковић

Преузето са сајта: www.kurir.rs

Извор: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3784269/delegacija-nemackog-ministarstva-za-ekonomsku-saradnju-i-razvoj-u-krusevcu-ekoloski-projekti-u-prvom-planu

Пратите нас

Facebook

Instagram

Youtube

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти