h-04.png

У СУБОТУ ОДРЖАНА ЕКО-АКЦИЈА НА ЈЕЗЕРУ ЋЕЛИЈЕ

У суботу 31.07.2021. године од 11.00 часова на језеру Ћелије одржана је Еко-акција под називом „Волим реку, а ти?“. Ову Еко-акцију организује компанија „Хенкел” у сарадњи са Савезом организација подводних активности Србије и РК "Викинг" Крушевац, као са ЈКП „Водовод – Крушевац” који је овом приликом узео узорке муља са дна језера.

Циљ акције био је претрага дна језера и вађење разног баченог отпада од неодговорних лица и корисника рекреативних активности на језеру.Еколошки пројекат који обухвата акцију чишћења река и језера широм Србије компанија Хенкел покренула је прошле године, са циљем да се сачувају природна богатства и скрене пажња јавности на значај очувања водних ресурса. Ове године акција је проширена са четири на шест локација, а прва је била на језеру Ћелије.

Jezero Celije 3107 1   Jezero Celije 3107 2
Jezero Celije 3107 3   Jezero Celije 3107 4

Организатори акције истакли су да није суштина само да се језеро очисти, већ и да се укаже на значај очувања природних богатстава, те да се подигне свест људи о томе колико је важно да не бацају смеће и да се одговорно понашају када су у питању наше реке и језера.

Jezero Celije 3107 5   Jezero Celije 3107 6

Ова Еко-акција је још једна у низу, које су покренуте од јануара ове године када су ЈКП „Водовод-Крушевац“ и Рибочуварска служба после обилних падавина поставили заштитну баријеру и тиме спречили улазак отпада у водозахват. Ове акције су постале редовне у коју су поред Града Крушевца, ЈКП „Водовод-Крушевац“ и Рибочуварске службе интензивно укључени и Општина Брус и Блаце са својим водоводним и комуналним предузећима, Месна заједница Златаре, мештани насељених места на обали језера, љубитељи природе и друга еколошка удружења. Поред језера Ћелије, активно се ради на чишћењу река Расине и Блаташнице које са својих обала покупе и нанесу чврст отпад у језеро.

Гошћа и активна учесница на овој Еко-акцији билаје Божана Остојић председница СОПАС-а и члан комисије за екологију при Олимпијском Комитету Србије. Испред ЈКП „Водовод-Крушевац“ догађају је присуствовао Саша Антић, извршни директор за санитарну заштиту акумулације и обезбеђење са сарадницима.

Jezero Celije 3107 7   Jezero Celije 3107 8
Jezero Celije 3107 9   Jezero Celije 3107 10

Пратите нас

Facebook

Instagram

Youtube

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти