h-03.png

ЈКП „ВОДОВОД-КРУШЕВАЦ“ УГОСТИО 30 ЕМИНЕНТНИХ ЛАБОРАТОРИЈА ИЗ СРБИЈЕ И РЕГИОНА

У организацији Савеза хемијских инжењера Србије у Крушевцу одржан је стручни скуп на тему „PT Sampling SHI 9-2021“. Ове године домаћин деветог скупа по реду био је ЈКП „Водовод-Крушевац“.

У ресторану „Багдала“, 14.05.2021. са почетком у 10 сати одржан је скуп учесника и кратак семинар на теме узорковања отпадних вода према међународним стандардима ISO 5667-10:2007 и EN ISO 5667-3:2018 и статистичком вредновању мерне несигурности резултата. Скуп су отворили г. Владимир Милосављевић, директор ЈКП „Водовод – Крушевац“ и г. Ненад Костић у име Савеза хемијских инжењера Србије.

Poseta inz 1405 2   Poseta inz 1405 1
Poseta inz 1405 3   Poseta inz 1405 4

„Нама је част што као друштвено одговорно предузеће „Водовод-Крушевац“ има ту могућност да буде домаћин међународног стручног скупа, који се већ девети пут реализује под покровитељством Савеза хемијских инжењера Србије. ЈКП „Водовод-Крушевац“ је институција која је основана 1957.године и од свог постојања има једну мисију, а то је производња и дистрибуција здраве пијаће воде, прикупљање и пречишћавање отпадних вода, заштита животне средине уз константно повећање услуга које пружа својим грађанима. Своје пословање „Водовод-Крушевац“ заснива на два велика постројења. Једно је постројење за производњу пијаће воде у Мајдеву, пуштено у рад 1984. године, чија је велика реконструкција извршена 2014., са повећањем капацитета протока воде са 620 на 1000 литара у секунди. Друга окосница је најсавременије Постројење за прикупљање и пречишћавање отпадних вода, које је пуштено у рад прошле 2020.године. Желео бих да се захвалим свима вама који сте дошли и пружили прилику да угостимо преко 30 еминентних лабораторија из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, које се баве испитивањем квалитета отпадних вода. Такође, велико нам је задовољство што наше Постројење има и просторних и техничких могућности да буде домаћин једног оваквог скупа. „Водовод-Крушевац“ као лидер у региону у делу прикупљања и пречишћавања отпадних вода и производње воде за пиће константно улаже у повећање и иновативност технологије како би и даље остао лидер, а граду Крушевцу оставио могућност да има статус „зеленог“ и еколошки чистог града“, обратио се присутнима директор ЈКП „Водовод-Крушевац“ Владимир Милосављевић.

О узорковању и међусобном упоређивању резултата лабораторија нешто више говорио је Ненад Костић испред Савеза хемијских инжењера Србије:

„Ово је стручни скуп лабораторија који се бави испитивањем вода, а данашњи дан је одређен за отпадне воде. У Крушевцу присуствује 30 лабораторија из Србије, али из региона, из Црне Горе и Босне и Херцеговине. Данашњи циљ је упоређивање наших резултата, односно исту отпадну воду са Постројења узорковаће 30 лабораторија и на крају ће се они упоредити. Само узорковање је врло важан под процес лабораторијског испитивања, а у сваком том кораку су могуће грешке, процена мерних несигурности резултата, као и доказивање компетентности рада лабораторија. Након испитивања резултата сваке посебне лабораторије издаће се сертификати, уочиће се евентуалне грешке, исправиће се процедуре и лабораторије ће добити сертификате са извештајем о њиховом испитивању где могу да уоче разлике између својих резултата и резултата других лабораторија. Те сертификате даље могу да користе у процесу акредитације лабораторије, која је врло важна за добијање овлашћења за рад за испитивање отпадних вода од ресорних министарстава“.

Након одржаног семинара у ресторану „Багдала“, учесници скупа посетили су Постројење за пречишћавање отпадних вода и том приликом извршили упоредно мерење квалитета отпадних вода.

Poseta inz 1405 5   Poseta inz 1405 6
     

Poseta inz 1405 7

Poseta inz 1405 8   Poseta inz 1405 9
Poseta inz 1405 10   Poseta inz 1405 11

Пратите нас

Facebook

Instagram

Youtube

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти