h-03.png

ДЕЛЕГАЦИЈА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ПОСЕТИЛА ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА У КРУШЕВЦУ

Постројење за прикупљање и пречишћавање отпадних вода на коме је у току пробни рад, посетила је данас, 18.06.2020.године, Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Проф. др Зорана З. Михајловић.

Заједно са потпредседницом, пробни рад на Постројењу су обишли директор БИA Братислав Гашић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић, начелник Расинског округа Бранислав Весић, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, директор ЈКП „Водовод-Крушевац“ Владимир Милосављевић, директор ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак, представник Немачке развојне банке Kfw Арне Гос, представници консултантске куће „Гауф“ и представници руководства и остали привредни субјекти града Крушевца.

PPOV 1806 1 PPOV 1806 2 PPOV 1806 3 PPOV 1806 4
PPOV 1806 5 PPOV 1806 6 PPOV 1806 7 PPOV 1806 8

Ново постројење је капацитета 90 000 еквивалент становника. Изградњи Постројења претходили су радови на канализационој мрежи и две групе колектора ЛОТ 1 и ЛОТ 2. Мрежа покрива градско и сеоско подручје. Укупна вредност са припадајућом градњом колекторске мреже у дужини од 63 километара износи око 24.000.000 милиона евра. Пројекат је финансиран средствима Немачке развојне банке у сарадњи са Владом Републике Србије, при чему 95% отплаћује Влада, а 5% Водовод Крушевац. Процесни део Постројења се састоји од објеката и опреме на три линије: линија воде, муља и биогаса.

 

PPOV 1806 9 PPOV 1806 10 PPOV 1806 11 PPOV 1806 12
PPOV 1806 13 PPOV 1806 14 PPOV 1806 15 PPOV 1806 16

Од постављања камена темељца до данас прошло је три године, а делегација је данас имала прилику да обиђе најмодерније Постројење и упозна се са радом најновије технологије за прераду отпадних вода у Србији. Након обиласка у сали управне зграде Постројења изјаве су дали начелник Расинског округа Бранислав Весић, директор ЈКП „Водовод“ Владимир Милосављевић, директор KfW банке Арне Гос, градоначелница Јасмина Палуровић и потпредседница Владе др Зорана Михајловић.

PPOV 1806 18 PPOV 1806 19 PPOV 1806 20 PPOV 1806 22
PPOV 1806 23 PPOV 1806 25 PPOV 1806 26 PPOV 1806 27
PPOV 1806 30 PPOV 1806 31 PPOV 1806 32
PPOV 1806 33 PPOV 1806 34 PPOV 1806 35

„Дочекали смо и дан када град Крушевац добија најсавременије Постројење за прераду отпадних вода. Улагање у комуналну инфраструктуру је од великог значаја. Са завршетком изградње Постројења за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу почеће да се раде два нова постројења у Брусу и Блацу, који треба да заштите наше природно добро језеро Ћелије. Предрачунска вредност тог посла износи око 13 милиона евра. Укупна улагања поред комуналне инфраструктуре на територији Расинског округа, која осим ових постројења укључују и депонију у Срњу, треба буду преко 50 милиона евра“, рекао је начелник Округа Бранислав Весић.

 

PPOV 1806 36   PPOV 1806 37 1

„Овом инвестицијом град Крушевац се сврстао у ред најмодернијих еколоски уређених градова у Европи. Крушевац је град који брине о својој животној средини и својим водотоковима. Поред изградње канализационе и колекторске мреже у градском и приградском подручју у укупној дужини од 63 км, решили смо регулацију и одвођење отпадних вода на нашој територији.Изградњом и пуштањем у рад Постројења трајно ћемо решити прикупљање и прераду отпадних вода на својој територији. Наше Постројење за разлику од многих других како у Србији, тако иширом Европе има три линије прераде, процес анаеробне дигестије и линијасоларног сушења муља су разлог више да наше Постројење буде јединствено упоређењу са другима сличне намене. Укупна вредност пројекта је 23.864.000 милиона евра који је финансирансредствима KfW банке, од чега се на изградњу колекторске и канализационе мрежеодноси 9.4 милиона евра, а на изградњу самог постројења 14.4.Прерада отпадних вода је капацитета 90 000 еквивалент становника укључујући и привреду са могућности проширења на 120 000 еквивалент становника. У свим претходним годинама град Крушевац и Водовод Крушевац су интензивно радили на проширењу канализационе мреже. Након изградње овог Постројења ту нећемо стати, јер нама је циљ да сва села на територији Крушевца буду покривена колекторском и канализационом мрежом. Ово је прилика да се захвалим свима који су нам помогли да се овај пројекат спроведе до краја. Захвалио бих се прво консултантима консултантских кућа „Гауф“ и „Сетек“ које су изабране од стране KfW банке, свим извођачима и подизвођачима радова који су направили велики корак у канализационој мрежи и овом Постројењу. Неизмерно задовољство дугујемо Влади Републике Србије, која је финансијскиподржала овај пројекат, Министарству грађевинарства саобраћаја иинфраструктуре које нам је помогло да у највећем делу изнесемо овако великипројекат, министарки Зорани Михајловић и њеном тиму који су нам увек били од помоћи кад год смо имали техничких проблема. Захвалио бих се, такође, нашем Крушевљанину Братиславу Гашићу који сву помоћ пружа граду Крушевцу и Водоводу Крушевац. Посебно бих се захвалио председнику Србије Александру Вучићу без чије помоћи град Крушевац и Водовод Крушевац не би добили овај пројекат и ово Постројење за пречишћавање отпадних вода“, рекао је директор ЈКП „Водовод-Крушевац“ Владимир Милосављевић.

PPOV 1806 37 2    

Директор KfW банке се такође обратио и поздравио присутне у овако битном тренутку за град Крушевац.

„Влада Савезне Републике Немачке помогла је финансирање овог програма са око 24 милиона евра, које је рентирала Развојна Немачка KfW банка. Сматрамо да овај резултат пројекта може бити узор за све друге пројекте који се спроводе у земљи и желим да истакнем да смо до сада на пројектима водоснабдевања и прераде отпадних вода сарађивали са око 20 градова у Србији. Желимо да наставимо овај посао и у наредним годинама радиће се још осам пречистача за отпадне воде у општинама широм Србије“, истакао је директор KfW банке Арне Гос.

PPOV 1806 37 3

„Постројење за прикупљање и пречишћавање отпадних вода је веома значајно за Крушевац иза сва околна насеља, као и за све њене житеље.Поред тога што активно улажемо у изградњу водоводне мреже, једнако је важно да радимо ина заштити животне средине кроз изградњу овог постројења. Схватили смо да развојсавременог Крушевца лежи у подизању еколошке свести и заштити животне средине.Постројењем за прикупљање и пречишћавање отпадних вода наш град ће ускоро бити сврстану ред најмодерних европских еколошких градова, што ће нас довести до тога да будемокорак испред других у овој области.Ово је тренутно једна од највећих инвестиција у граду и као таква има посебан значај утехнолошком смислу. Задовољство ми је што је баш наш град имао ту могућност да изгради прво модерноПостројење за пречишћавање отпадних вода у Србији, које ће бити у складу са стандардимаЕУ, а и то што ће на овај начин трајно бити решен проблем пречишћавања отпадних вода нанашој територији.Јако нам је битна подршка коју добијамо како од Владе Републике Србије, тако и од ресорнихМинистарстава, јер без њихове помоћи не бисмо успели да овај пројекат реализујемо употпуности. Захвалила бих се овом приликом и нашем Крушевљанину, некадашњемградоначелнику Братиславу Гашићу који се свакодневно залаже за наш град“, рекла је градоначелница града Јасмина Палуровић.

PPOV grad 1806

„И за Крушевац и за Србију ово је важан дан. Фабрика за пречишћавање отпадних вода је изграђена и сада налази у пробном раду. Од огромног је значаја за комуналну инфраструктуру овог града, али исто тако и за заштиту животне средине. Ово је најмодернија фабрика не само у Србији, него и у овом делу Европе, и ми смо заиста поносни што практично Србија, односно Крушевац, поставља одређене стандарде и неким другим градовима у Србији, како у ствари градови треба да воде рачуна не само о основној инфраструктури него и о комуналној инфраструктури без које нема лепог и квалитетног живота и бољег животног стандарда. Крушевац и јесте пример града који се заиста мења. Много тога смо постигли, баш зато што радимо заједно. Град Крушевац, Влада Републике Србије и сви наши партнери су данас заслужни зато што Крушевац следеће године може да тражи да постане „зелени град“. Ова фабрика је вредна 24 милиона евра и биће пример у смислу да се по први пут ради соларно сушење муља и да ће можда тај сушени муљ отићи у електрану која ће моћи бар неких 8 одсто тог материјала да троши из ове фабрике. Дакле, све што смо могли да урадимо енергетски из ове фабрике да буде еколошки ефикасно и здраво, урадили смо овде управо кроз пример ове фабрике“, рекла је министарка Зорана Михајловић.

PPOV 1806 zorana
PPOV 1806 38 1

Потпредседница Владе и министарка Зорана Михајловић је, такође, истакла и значај изградње регионалне депоније у коју ће бити уложено око 16 милиона евра и најавила брзу изградњу Моравског коридора, а све у циљу останка младих људи и квалитетнијег живота грађана. Град Крушевац ускоро ће бити град који по свим параметрима испуњава највише стандарде.

Бивши градоначелник Братислав Гашић је додао да сви Крушевљани треба да буду поносни достигнућима који су остварени током последњих година. У то треба убројати и данашње отварање Фабрике за пречишћавање отпадних вода, најмодерније у региону, замену некадашње, савременом ЛЕД расветом на градском и сеоском подручју, скору изградње Регионалне депоније у Срњу, реконструкцију школских и других објеката по принципима енергетске ефикасности. Све то такође сврстава град Крушевац у будући еколошки (зелени град), што је такође нагласила и министар Михајловић. Следеће године, најавио је Гашић, почеће изградња тзв. Центра 3, на локацији Старог аеродрома где ће бити урађено 7 улица, као и три у Паруновцу. Велики јубилеј – 650 година од оснивања Града Крушевца биће обележен на начин достојан историјског значаја и назива старе српске престонице.

PPOV 1806 38 4    
     

Пратите нас

Facebook

Instagram

Youtube

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти