h-01.png

КВАЛИТЕТ ВОДЕ НА ВИСОКОМ НИВОУ: ВОДА ЈЕ ЗДРАВСТВЕНО ИСПРАВНА И БЕЗБЕДНА ЗА ПИЋЕ И ПРИПРЕМАЊЕ ХРАНЕ

Обилне падавине које су се дешавале у задњих 10 – 15 дана утицале су на повећање мутноће сирове воде у језеру. Повећање нивоа воде у језеру за око 2 метра, изазвале су и велике количине смећа нанете у језеро. Да би зауставили ширење смећа по целом језеру и заштитили водозахват, одакле се узима вода за прераду, ЈКП „Водовод-Крушевац“ је прошле недеље у сарадњи са Рибочуварском службом у златарском басену мрежама преградио језеро, односно импровизованим баријерама, и тиме спречио даље ширење смећа ка водозахвату. Након тога, уз помоћ Градске управе Одељења за ванредне ситуације града Крушевца, ЈП „Србијаводе“ и „Београдводе“ постављене су додатне заштитне баријере, уз већ постављену импровизовану.

Barijere Celije 11   Barijere Celije 9

Слика 1. Постављене импровизоване заштитне баријере                                  Слика 2. Постављање додатних адекватних баријера

Током обилних падавина у претходном периоду, доток Расине у језеру је у једном тренутку био 100м3/с да би потом постепено опао. Да би се смањио ниво језера био је укључен и евакуатор помоћу кога се избацивала вода из језера око 30м3/с. Пошто се хидролошка ситуација стабилизовала, сада је избацивање смањено на 15м3/с.

„Без обзира на велику количину смећа у језеру квалитет воде за пиће није угрожен, и даље је на највишем могућем нивоу захваљујући савременој технологији пречишћавања и максималном ангажовању запослених у Фабрици воде у Мајдеву, као и њиховом знању и искуству“, изјавила је за медије Снежана Тадић, руководилац службе за производњу воде за пиће у сектору за производњу воде и одржавања бране у Фабрици воде у Мајдеву.

jezero 1006 1   jezero 1006 2

Испред Завода за јавно здравље Крушевац обратила се докторка Весна Марић, начелница Центра за хигијену и хуману екологију и истакла:

„Узорковање воде врши на 15 локација и резултати који су стигли показују да је вода здравствено исправна и безбедна за пиће и припремање хране. Између језера Ћелије и крајњих потрошача који користе воду за пиће са језера стоји Фабрика воде у Мајдеву која спада у ред најбољих фабрика коју ми имамо“.

Додатне анализе воде се не раде, јер се није приметила никаква неправилност у квалитету воде и за сада је стање редовно што се тиче узорковања воде у Заводу за јавно здравље.

jezero 1006 3   jezero 1006 4

Пратите нас

Facebook

Instagram

Youtube

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: vodovodks@ptt.rs