h-04.png

Сеоски водоводи прелазе у власништво Града

Одлуком о градском водоводу и канализацији која је усвојена на последњој седници крушевачког парламента, обухваћено је и поглавље о начину преузимања на коришћење и управљање сеоским водоводима од стране ЈКП “Водовод – Крушевац”. Реч је водоводима у Рибарској регији који се снабдевају из локалних изворишта, а који ће од сада ће бити у власништву Града Крушевца.


Према речима Слађана Мајсторовића, директора економског сектора у ЈКП “Водовод- Крушевац”,  одлука која се односи на преузимање сеоских водовода  је законска обавеза, како би становништво свих насељених места на територији Града Крушевца имало исправну воду за пиће из система који се одржава у функциноналном и исправном стању.
Мајсторовић је подсетио да је претходна Одлука о градском водоводу и канализацији  донета 2010. године, да су се у међувремену закони више пута мењали, те да је из тог разлога дошло  и одређених измена којима је обухваћено и поглавље које се односи на преузимање сеоских водовода.

grad 1


-Према Закону о комуналној делатности једино локална самоуправа може да врши испоруку воде за пиће на целој територији општине. Локални водоводи  којима  су до сада руководиле  месне заједнице од сада ће бити у власништву Града, а да би Водовод преузео систем потребно је да се испуне законом прописани технички услови- каже Мајсторовић.


Одлуком су, како је објаснио, дефинисане обавезе Града и Водовода везано за преузимање сеоских водовода, где ће Град морати да обезбедио део финансијских средстава како би се  систем доведео у фазу нормалног функционисања.

grad 2


-Потребно је, између осталог, санирани изворишта која су у већини тих села девастирана, уредити дистрибутивни систем (цевоводе)…Тренутно су у току анализе где шта треба урадити и тек онда када систем доведемо у фазу нормалног функцинисања и када Завод за јавно здравље утврди да је вода исправна за пиће, и бактериолошки и хемијски, можемо да преузмемо те сеоске водоводе- објашњава он.


Према његовим речима, екипе Водовода су већ на терену и тренутно облилазе Рибарску регију, конкретно, села Рибаре, засеок Витача, Мало Крушинце, Росица, Зубовац и Гревци.

grad 3


-Од око 650 домаћинстава, корисника сеоских водовода у Рибарској регији, обрадили смо близу 600. Направљен је технички записник, геодетски су снимљени и уцртани сви прикључци, а такође је снимљена и секундарна мрежа и резервоари. Након санације кварова, следи потписивање уговора између Водовода и Града и надамо се да ћемо до краја ове године преузети управљање над сеоским водоводима у овој регији - каже Мајсторовић, додајући да се за сада нису створили услови за преузимање сеоских  водовода у Великом Шиљеговцу и Каонику, али да се нада да ће у догледно време и у овим насељеним  места Водовод преузети управљање.

grad 4


Иначе, са централног  система изворишта језера Ћелије, здравом пијаћом водом тренутно се снабдева близу  90 одсто становника на територији Града Крушевца. У току је извођење радова на проширењу водоводних система у 14 сеоских насеља која ће у наредне две године добити здраву пијаћу воду са система језера Ћелије. Након завршетка радова у тим насељеним местима и преузимања сеоских водовода у Рибарској регији, здраву пијаћу воду имаће 101 насељено место, колико их је укупно  на подручју Града Крушевца.

grad 5

*Вест у целости преузета са портала новина "Град"

Пратите нас

Facebook

Instagram

Youtube

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти