h-03.png

АКЦИЈА У РАЗБОЈНИ – ”РАСИНА“ ЧИСТИ ОБАЛЕ РАСИНЕ

После новогодишње акције чишћења обале Расине код ромског насеља у Брусу када је прикупљено и на депонију Слава извезена велика количина разноврсног комуналног отпада који је нанела река али и несавесни грађани, ЈКП „Расина“је у петак 26.02.2021.године спровело акцију уређења обала ове реке у Разбојни.

Јавно комунално предузеће у Брусу организовало је у петак 26.фебруара наставак чишћења обала Расине од дивљих сметлишта са којих је смеће током претходних киша, стизало у језеро Ћелије. Овога пута организовано је уклањање дивље депоније код моста у Разбојни, а у акцију је укључено пет радника РЈ „Чистоћа“, скип и камион.

Формирање дивљих депонија на обалама Расине, па и ове која се данас уклања, кажу у Брусу, је вишегодишњи проблем који се периодично решава и после сваке акције поново враћа. То угрожава стање животне средине у бруском крају, али и алармантно угрожава језеро Ћелије које је извориште питке воде за више од стотину хиљада људи у Расинском округу.

Brus ciscenje 1   Brus ciscenje 2

Последњи пут, крајем јануара, Расина са притокама је на језеро донела огромну количину комуналног отпада који је плутао површином, због чега су одмах реаговали ЈП “Србија воде”, ЈКП „Водовод - Крушевац“ и Рибочуварска служба поставивши заштитну баријеру, како би спречили даље ширење отпада и његов одлазак у водозахват.

Након тога је организована акција прикупљања овог смећа са површине воде и депоновање на депонију у Срњу, а ЈКП „Водовод – Крушевац“ је у сарадњи са јавним комуналним предузећем у Блацу и Општином Блаце организовао и акцију чишћења Блаташнице која се такође улива у језеро и, попут Расине, доноси велике количине комуналног отпада.

И општина Брус организује сличну акцију којој су се придружили и представници крушевачког Водовода, а и у суботу 27.фебруара је, у организацији љубитеља природе из Бруса и Месне заједнице Златари, било реализовано чишћење проиобаља језера Ћелије у златарском басену.

Подсетимо, велике падавине пре десетак година на језеро Ћелије су из Расине са притокама донеле око 500 хиљада кубика смећа, а после ове еколошке катастрофе количина отпада је смањена, тако да се из језера у просеку извуче око 2.000 кубика комуналног отпада.

Аутор текста: Наталија Московљевић

Brus ciscenje 3   Brus ciscenje 4

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти