h-06.png

КРУШЕВАЧКИ ВОДОВОД И ЈКП БЛАЦЕ У ЗАЈЕДНИЧКОЈ АКЦИЈИ ЧИШЋЕЊА БЛАТАШНИЦЕ

Недавне кише које су у језеро “спрале” огромне количине смећа, још једном су показаје да само заједничким акцијама са општинама из којих ово смеће, али и отпадне воде стижу у језеро, можемо заштити ово извориште питке воде за Крушевац и већи део Округа. У том контексту, а на иницијативу градоначелнице Крушевца, Јасмине Палуровић, данас је почела вишедневна акција чишћења приобаља Блаташнице.

Заштита језера Ћелије свакако почиње од уређења и заштите његовог сливног подручја, а Блаташница је у свим студијама препозната као један од највећих загађивача акумулације са које се Крушевљани, али и становници других општина Расинског округа снабдевају питком водом.

Blace Jankova klisura 1   Blace Jankova klisura 2
Blace Jankova klisura 3   Blace Jankova klisura 4

Екипе крушевачког Водовода и ЈКП Блаце ће у акцији која је данас започета уклонити сметлишта и такозване дивље депоније са обала Блаташнице, на потезу Јанкове клисуре. Ово је, како каже Саша Антић, извшни директор за санитарну заштиту акумулације и одрживи развој у крушевачком Водоводу, једна од заједничких акција које се предузимају за заштиту водотокова у сливу језера. Антић је за наредни период најавио сличну акцију и у Брусу, на Расини.

Иван Парезановић, помоћник градоначелнице Крушевца за екологију и одрживи развој је, присуствујући почетку акције на Блаташници, нагласио да Град Крушевац има добру сарадњу са суседним општинама у овој области, те да то доказује тако што има потписаних неколико међуопштинских споразума, а да је ово само једна од акција на Блаташници која представља велики проблем у заштити језера Ћелије. – Иначе, следи нам потписивање споразума о изградњи система за пречишћавање отпадних вода на територији Бруса и Блаца, и тај ће споразум бити још један корак више у систему заштите језера – најавио је Парезановић.

Blace Jankova klisura 5   Blace Jankova klisura 7

И Сузана Вељовић, помоћница председника општине Блаце, наглашава да је реч о “комшијској” акцији, једној у низу, али која је, како је рекла, морала можда да се догоди и много раније.

–Ми дајемо све од себе да очистимо нашу реку, то је наша обавеза – каже Вељовићка подсећајући да су Крушевац, Брус и Блаце прошле године потписале споразуме о управљањучврстим комуналним отпадом. Као и да је пред њима и споразум у вези са прерадом отпадних вода са подручја Блаца и Бруса. – Сада спроводимо све потребне процедуре да бисмо ушли у фазу реализације ових договорених активности – најавила је Вељовић.

Blace Jankova klisura 9   Blace Jankova klisura 10

Директор ЈКП Блаце Дарко Кузмановић је истакао да 57 стално запослених радника у оквиру комуналне делатности свакодневно врше сакупљање комуналног отпада и пет амбалаже на територији општине Блаце, која се пресује и складишти на законски предвиђен начин.

- На територији општине Блаце постоји 40 насељених места. Услуга изношења смећа није организована у свим местима, али заједно са градом Крушевцем радимо пројекат који ће мештанима села на територији општине Блаце омогућити судове за прикупљање смећа и правилно одвођење смећа на депоније. Акција уклањања смећа ће трајати и наредних дана, док се не рашчисте дивље депоније и приобаље водотокова који пролазе кроз општину Блаце – најавио је Кузмановић.

Blace Jankova klisura 6   Blace Jankova klisura 8

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти