h-06.png

ПОСТАВЉЕНА ЗАУСТАВНА БАРИЈЕРА РАДИ ЗАШТИТЕ ЈЕЗЕРА ЋЕЛИЈЕ ОД КОМУНАЛНОГ ОТПАДА

Да би заштитили језеро Ћелије са кога се преко 120.000 становника снабдева здравом пијаћом водом, ЈКП „Водовод-Крушевац“ је током викенда 30. и 31.01.2021.године спровео активности на спречавању даљег ширења чврстог комуналног отпада, уз велику помоћ и дугогодишњу сарадњу са Одељењем за Ванредне ситуације Градске Управе Града Крушевца и Рибочуварском службом из Крушевца.

 

Постављена је зауставна баријера у најужем делу Васићког басена, које је било најпогодније за монтирање ове баријере. Овом акцијом предузете су превентивне мере и спречено је даље ширење чврстог комуналног отпада ка Васићком и Водозахватном басену, који је битан за прераду и производњу пијаће воде.

Пристигли отпад је баријером заустављен у Златарском басену где ће се пар стотина метара узводно поставити још једна баријера и то након новог прилива чврстог отпада који се очекује у наредном периоду. Постављањем ових баријера са обе стране зауставиће се доток и ширење чврстог отпада, што ће олакшати његово комплетно уклањање са водене површине и приобаља језера Ћелије.

Водоснабдевање ниједног тренутка није било угрожено за све кориснике који се снабдевају здравом водом за пиће са система „Ћелије“.

Barijere 01.02. 4   Barijere 01.02. 2

 

Нажалост, ово је слика која се сваке године појављује у време појачаних атмосферских падавина, као и отопљења снежног покривача са Копаоника. Између 29. и 30. јануара на територији града Крушевца пало је 18,8 литара по квадрату кише. Све што се налази у приобаљу река Расине и Блаташнице крене бујичним током и заврши се на површини језера Ћелије.

Поучени искуством из поплава 2014.године када је на језеру Ћелије сакупљено готово 50.000 кубика чврстог комуналног отпада, ангажоване екипе спремно су дочекале прилив чврстог отпада који је резултат обилних падавина и дивљих депонија у сливу река Расине и Блаташнице.

Већ годинама ЈКП „Водовод-Крушевац“ заједно са комуналним предузећима општина Брус, Блаце и Александровац и са месним заједницама насељених места која окружују језеро Ћелије, интензивно ради на побољшању и очувању језера Ћелије. Служба санитарне заштите језера Ћелије кроз разне акције, едукације и разговоре се труди да мештанима насељених места Мајдево, Ћелије и Златари приближе значај овог водног ресурса у циљу подизања еколошке свести и уклањању дивљих депонија са овог подручја.

Током викенда започето је и уклањање пристиглог отпада што ће се интензивно наставити и у наредном периоду како би се елиминисали потенцијални загађивачи и смањио негативан утицај на квалитет сирове воде. ЈКП „Водовод-Крушевац“ ће, као и до сада, наставити са свим активностима на заштити језера Ћелије.

Barijere 01.02. 1   Barijere 01.02. 3

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: info@vodovodks.co.rs 

Електронски информатор о раду органа јавне власти