h-04.png

УСПЕШНО СПРОВЕДЕНА ПРОЛЕЋНА АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА ЈЕЗЕРА ЋЕЛИЈЕ – ДА БЛИСТА ВОДЕНИ ЗМАЈ

ЈКП „Водовод-Крушевац“, као друштвено одговорно предузеће у сарадњи са Регата клубом „Расина“ и ове године је организовало акцију чишћења језера Ћелије.

Већ дуги низ година традиционално се спроводе акције чишћења језера Ћелије кроз јавне радове и у сарадњи са еколошким удружењима као једнодневне акције. ЈКП „Водовод – Крушевац“ брине о заштити акумулације и утиче на очување водних ресурса. Сваке године организује се чишћење површине језера и приобаља од чврстог отпада.

jezero ciscenje 1905 1   jezero ciscenje 1905 2
jezero ciscenje 1905 3   jezero ciscenje 1905 4
jezero ciscenje 1905 5   jezero ciscenje 1905 6
     

Познато је да на нашој акумулацији постоје заштићене зоне санитарне заштите и ми се управо налазимо у првој зони заштите где се наше активности морају прилагодити, тако да увек имамо на уму да ову акумулацију користимо као извориште са кога се снабдевају водом за пиће становници града Крушевца и општина Трстеник, Александровац, Ћићевац и Варварин. Потребно је да сви дамо допринос у очувању нашег најбитнијег водног ресурса.Да бисмо успешно одговорили овом изазову потребно је да више пажње обратимо на очување квалитета ујезерене сирове воде које ми користимо у процесу прераде воде за пиће наших корисника.Акумулација Ћелије представља значајни регионални водни ресурс за снабдевање пијаћом водом Расинског округа и од кључног је значаја за планирано водоснабдевање око 200.000 становника овог дела Србије – рекао је за медије директор Милосављевић.

Испред Градске управе града Крушевца обратила се помоћница градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику Оливера Дреновац. Нагласила је да је град Крушевац изабран за учешће у Програму „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу придруживања ЕУ: унапређење квалитета услуга, дијалога заинтересованих страна и ефикасности локалне администрације“, који финансира Влада Шведске, а спроводи Стална конференција градова и општина (СКГО) у партнерству са Шведском асоцијацијом локалних власти и региона (САЛАР). Сврха програма је пружање подршке и даља припрема градова и општина у Србији за приступање ЕУ кроз унапређење квалитета услуга, решавању конкретних проблема у области заштите животне средине, јачање дијалога између кјлучних актера и ефикасније локалне админстрације, а у складу са принципима добре управе и родне равноправности.

jezero ciscenje 1905 7   jezero ciscenje 1905 8
jezero ciscenje 1905 9   jezero ciscenje 1905 10
jezero ciscenje 1905 11   jezero ciscenje 1905 14

 

Кроз интергрално управљање акумулацијом Ћелије реализоваће се кроз мере и активности регионалног коришћења водног ресурса, управљањем на научном и стручном нивоу, али и директним укључивањем становништва у сам пројекат. Ово је само део активности који ће се спроводити у наредном периоду а све у циљу очувања и заштите животне средине, а самим тим и водених површина. Обнављање међуопштинске сарадње, данас регионалне сарадње је од изузетног значаја за будући тимски рад свих институција укључених у овај пројекат. Управо ова сарадња изведриће и будуће нове пројекте уз помоћ којих ће се додатно унапредити снабдевање и квалитет пијаће воде на територији целог округа.

Јако је битно да сви радимо на очувању језера Ћелије, као јединог водног ресурса са кога добијамо здраву пијаћу воду. Јер, уколико се језеро не сачува и наше здравље ће бити угрожено – истакла је помоћница градоначелника Оливера Дреновац.

 

jezero ciscenje 1905 12 jezero ciscenje 1905 13 jezero ciscenje 19

 

Овом приликом се захваљујемо свим грађанима који су се као љубитељи природе одазвали данашњој акцији, као и нашим сарадницима из Регата клуба „Расина“, риболовачког удружења „Расина плус“, Спeцијализованим Јединицама Цивилне Заштите за спашавање на води и под водом, сарадницима из Градске управе града Крушевца, служби хитне помоћи, ЈКП „Крушевац“ и комуналној полицији са којима дуги низ година успешно сарађујемо – нагласио је директор Милосавевић.

Поред успешног анкетирања мештана на тему значај и очување језера Ћелије, прикупљено је око 200 џакова чврстог отпада са водног огледала и непосредне обале језере Ћелије што је успешан резултат ове једнодневне акције чишћења језера. Акције чишћења ће се и даље наставити како бисмо заједничким кораком учинили све да водени змај блиста.

 

jezero ciscenje 1905 15   jezero ciscenje 1905 16
jezero ciscenje 1905 17   jezero ciscenje 1905 18

 

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: vodovodks@ptt.rs