h-01.png

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ЈЕЗЕРО ЋЕЛИЈЕ КРОЗ ОБЈЕКТИВ ИСТОРИЈЕ“

Обележавање манифестације „Светски дан вода – 22.март“, коју ЈКП „Водовод-Крушевац“ традиционално прославља сваке године, започета је отварањем изложбе.

У холу Крушевачког позоришта свечано отворена је изложба под називом „Језеро Ћелије кроз објектив историје“. Поставка изложбе се састоји како од фотографија тако и од експоната које се односе на периоде пре и током изградње језера Ћелије, па се до дана данашњег.

У сарадњи са Народном библиотеком Крушевац и Историјским архивом Града Крушевца ова поставка је уприличена бројним чланцима из крушевачких новина „Победа“ који су сачувани од заборава.

Изградња језера трајала је од 1971. до 1979. године као део заштитних мера усмерених на спречавање поплава и задржавање наноса у највећу акумулацију у Србији – „Ђердап“. Првобитна намена акумулације је промењена и започето је и њено коришћење као извора водоснабдевања пијаћом водом. Функција водоснабдевања реализована је тек када је изградња бране била при крају, кад је одлучено да се у Мајдеву гради фабрика воде за пиће.

Брана Ћелије спада у насуте бране, начињена је од непропусног глиненог језгра и камене облоге; грађена је од 1973. до 1978. када је језерска котлина испуњена водом. Велики напор је учињен да би се цео систем поставио и изградио, а све у циљу стабилног водоснабдевања целог округа. Данас, језеро Ћелије представља најбитнији водни ресурс овог округа и једино извориште здраве пијаће воде за 200.000 становника.

Испред ЈКП „Водовод-Крушевац“ присутне је поздравио директор предузећа г-дин Владимир Милосављевић, а испред Градске управе града Крушевца обратила се помоћница градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику г-ђа Оливера Дреновац.

 

OTVARANJE IZLOZBE 1 OTVARANJE IZLOZBE 2 OTVARANJE IZLOZBE 4
OTVARANJE IZLOZBE 3 OTVARANJE IZLOZBE 5 OTVARANJE IZLOZBE 6

 

OTVARANJE IZLOZBE 7 OTVARANJE IZLOZBE 8 OTVARANJE IZLOZBE 9
OTVARANJE IZLOZBE 10 OTVARANJE IZLOZBE 11 OTVARANJE IZLOZBE 12

 

OTVARANJE IZLOZBE 13 OTVARANJE IZLOZBE 14 OTVARANJE IZLOZBE 15
OTVARANJE IZLOZBE 17 OTVARANJE IZLOZBE 18 OTVARANJE IZLOZBE 19

 

OTVARANJE IZLOZBE 16 OTVARANJE IZLOZBE 20 OTVARANJE IZLOZBE 21

......

Информације

Телефон: 037 415-301
Факс: 037 415-314

Адреса: Душанова 46,
37000 Крушевац

E-mail: vodovodks@ptt.rs